Ανανεώσιμη αισιοδοξία

Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε η έκθεση Ecotec που θέμα της είχε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στα πλαίσια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε και το πρώτο forum για την κατάσταση και την ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι ΑΠΕ στην Ελλάδα. Στο forum συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου και της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) οι οποίοι προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν με νούμερα την κατάσταση των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Δείτε τα παρακάτω ενδιαφέροντα μεγέθη.

Πρώτα απ’όλα υπάρχουν 5 κατηγορίες ΑΠΕ:

· Αιολική Ενέργεια

· Βιομάζα

· Γεωθερμική ενέργεια

· Μικρά Υδροηλεκτρικά

· Φωτοβολταϊκά

Για το έτος 2007 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς σε κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες για την Ελλάδα ήταν ως εξής:

Αιολική ενέργεια 853 MW

Βιομάζα 37 MW

Μικρά υδροηλεκτρικά 95 MW

Φωτοβολταϊκά 0,74 MW

Γεωθερμία 0,0 MW

Σύνολο 985,74 ΜW


Το ισοζύγιο συμμετοχής των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας είναι σήμερα στο 2,9 %. Η προοπτική είναι μέχρι το 2020 να φτάσει στο αισιόδοξο ποσοστό του 20,1%. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 2004 έως σήμερα υπάρχει ετήσια αύξηση 25% στο ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στη συνολική καταναλισκόμενη ισχύς.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί ένα θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης και παρότρυνσης επιχειρηματιών για την εγκατάσταση μέσω χρηματοδότησης συστημάτων ΑΠΕ.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ αισιόδοξα και μακάρι τα πράγματα να γίνουν όπως ελπίζει το υπουργείο. Υπάρχει όμως και ο αντίποδας…

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που θέσπισαν θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των ΑΠΕ ήδη από το 1985. Λόγω της γεωγραφικής θέσης μας και των κλιματικών συνθηκών, η Ελλάδα κρίνεται από τις πλέον ευνοημένες χώρες ειδικά για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταικών συστημάτων.

Το θεσμικό εκείνο πλαίσιο του 85 όμως το κατέπνιξε με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα ο μονοπωλιακός και πλέον ρυπογόνος πάροχος ενέργειας της χώρας μας: η ΔΕΗ.

Από το 1985 έως λίγο πριν το 2000, τα βήματα που έγιναν στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ ήταν μηδαμινά. Χάθηκε έτσι μια πολύτιμη ευκαιρία ώστε η χώρα μας να αποτελέσει την πρωτοπόρο δύναμη στην ανάπτυξη και εφαρμογή των ΑΠΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταικά είναι η Γερμανία και η Δανία!

Και για να κλείσουμε με ένα τόνο αισιοδοξίας ελπίζουμε ότι τουλάχιστον από εδώ και πέρα τα πράγματα να εξελιχθούν κατ΄ευχήν και να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας έως το 2020 (εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στη βοήθεια του Θεού).

Comments

Popular Posts