Ανακύκλωση Made in Greece

Πριν από περίπου μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης ημερίδα για την ανακύκλωση πλαστικών στην Ελλάδα. Η ημερίδα είχε ως σκοπό την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού οδηγού με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της Ανακύκλωσης πλαστικού.
Σε αυτή την ημερίδα αναφέρθηκαν αρκετά στατιστικά στοιχεία που σκιαγραφούν την κατάσταση για την ανακύκλωση πλαστικών στην Ελλάδα.
Καταρχήν υπάρχουν 20 κατηγορίες πλαστικών πρώτων υλών αλλά οι περισσότερο χρησιμοποιούμενες είναι το πολυαιθυλένιο (ΡΕ), το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το πολυπροπυλένιο (ΡΡ), το πολυστυρένιο (PS) και ο πολυτερεφθαλικός αιθυλεστέρας (PET). Οι ενεργές βιομηχανίες πλαστικών στην Ελλάδα είναι σήμερα 2.300 και κυρίως κατασκευάζουν πλαστικά συσκευασίας και οικιακής χρήσης. Οι συνήθης συσκευασίες που απορρίπτονται είναι από PP, PE, PS, PVC. Στην Ελλάδα τα πλαστικά αποτελούν το 30% των απορριπτόμενων συσκευασιών.
Η κατανάλωση πλαστικών σε ετήσια βάση αγγίζει τα 70 kg / κάτοικο, και συνολικά φτάνει τις 800.000 tn / χρόνο. Από το σύνολο των πλαστικών αυτών οι 305.000 tn / χρόνο είναι πλαστικά συσκευασίας.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το ποσοστό αξιοποίησης στις πλαστικές συσκευασίες είναι το 5,9 % (17.995 tn / χρόνο), ενώ δεν πραγματοποιείται καθόλου ανακύκλωση στο PET που αποτελεί το υλικό κατασκευής πλαστικού τροφίμων και μπουκαλιών.

Στόχος της χώρας μας είναι μέχρι το 2011 το ποσοστό αξιοποίησης να φτάσει το 22,5%, ήτοι 50.000 tn περίπου.


Την ίδια στιγμή που εμείς θέτουμε στόχους και αξιοποιούμε το φοβερό ποσοστό 5,9% των πλαστικών συσκευασιών, χώρες που εντάχθηκαν στην τελευταία διέυρηνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Τσεχία και η Σλοβενία βρίσκονται κοντά στο 20% της αξιοποίησης, όπως φαίνεται και στον διπλανό πίνακα.

Στην Ελλάδα, παρόλο που αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης, συνηθίζουμε να λέμε "στην Ευρώπη γίνεται πολύ καλή δουλεία σε αυτόν τον τομέα......."

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας......

Comments

Popular Posts